De (natte) eindexamenstunt van 1971

(door Willem Jan Krijgsman)
De traditionele eindexamenstunt lijkt tegenwoordig verdwenen, in onze tijd was dit een erezaak ! Je moest beter, spectaculairder en grootser zijn dan de club van het jaar ervoor. Hoe zo'n club precies ontstond weet ik niet meer, volgens mij ging dat vanzelf volgens de lijnen van natuurlijk leiderschap (of van de grootste monden ?). Ergens ontstond bij een aantal mensen het idee het toen populaire NCRV 6 kamp zwembad te regelen en dan te kampen met de docenten. Maar, hoe kom je aan zo'n zwembad ?
Volgens mij is Jan Musch gaan bellen met de NCRV en die verwezen naar een zwembad verhuurder 'ergens in Drente'. In die tijd waren Jan en ik stevig bevriend en Jan (de enige met een rijbewijs in onze groep) leende af en toe de auto van mijn moeder, maar met een mini konden we niet met 6 man naar Drente. Er werd een auto gehuurd (betaald door de directie ?) en wij (Jan Musch, Jos van Seggelen -helaas niet meer bij ons na een geslaagde suïcide in de 80'er jaren -, Renato Giussepin, Willem Jan Krijgsman en ??? wie er verder nog bij waren weet ik niet meer, vul maar aan) gingen naar Drente. Na enig zoekwerk vonden wij de verhuurder. Deze was in gesprek met een voor ons onbekende grootheid. De heren waren erg geïnteresseerd in de reden van de onaangekondigde komst van 6 jongens, helemaal uit Den Haag. Overigens had de verhuurder een dochter van ongeveer 15, die helemaal op tilt sloeg van ons. Terwijl wij aan het onderhandelen waren met haar vader liep zij te paraderen en onze aandacht te trekken met als hoogtepunt het opzetten van de Woodstock lp!
Dat onderhandelen ging moeizaam, er was nog wel een zwembad in de aanbieding, maar er moest een stevige borg betaald worden. De onbekende grootheid schoot ons echter te hulp. Hij vond ons idee zo leuk dat hij voor ons borg zou staan. We hadden een zwembad! De volgende stap was het uitzoeken van de plek waar dat zwembad kon worden neergezet.
Ons eerste idee was de aula. Iemand aarzelde, kon de vloer dat wel aan ? Een vader ging rekenen en ontraadde de aula: de vloer zou te zwak zijn, er zou een verzakking kunnen plaatsvinden.
Het alternatief was buiten, het plein was immers groot genoeg. Dat leverde echter een nieuw probleem op: we wilden het overdekt doen (voor als het zou gaan regenen) dus we hadden een grote tent nodig ! Op de foto's is te zien dat we die hebben gekregen, maar ik weet niet meer hoe, via de scouting? Het laatste probleem was het vullen van het bad. We hadden bedacht dat met 2 brandslangen te doen (we hadden er een uitgerold en gemeten en als het bad voor de voordeur werd geplaatst konden we er net met 2 slangen bij). Iemand had een vader bij de brandweer, die rekende toen uit dat het 24 uur zou duren (of nog langer) voor we op die wijze het bad gevuld zouden hebben...
Tijd voor een alternatief. Renato had in die tijd verkering met een dochter van iemand bij Menken, de melkfabriek in Wassenaar. Melkfabrieken gebruiken water ter koeling van het proces en zo kwamen we aan een volle tankwagen warm water (later bleek nog dat de tankauto bij het oprijden van het plein de tegels behoorlijk had beschadigd). De nacht voor de stuntdag hebben we met een paar mensen nog overnacht op school, het bad werd al gevuld met de brandslangen en dat vulproces moest bewaakt worden.
Dat laatste stukje heb ik maar half meegemaakt omdat ik die avond ziek werd. Hoe de stunt uitviel is te zien aan de foto's hieronder!
Ernesto: Ik las de tekst van Willem Jan Krijgsman over onze eindexamenstunt. Hij heeft het over de trip naar Drenthe, maar daar is een avond met de metro naar Rotterdam aan vooraf gegaan met Jan Musch, Renato en ondergetekende. We zijn gewoon naar 6 Kamp gegaan en hebben Dick Passchier ontmoet die ons het adres gaf van de leverancier van die baden. Ik kon helaas niet mee naar Drenthe want ik moest een scriptie afmaken voor Aardrijkskunde. Door die scriptie heb ik trouwens ook de 2e voorkwalificatie van het voetbaltoernooi gemist. Gelukkig was van der Beek zo sportief om mij een halve wedstrijd mee te laten doen in de finale omdat ik de eerste dag van de kwalificaties wel had meegedaan. Ik weet nog dat ik een vrije trap nam precies op het hoofd van Albert van Deursen die weergaloos hard inkopte. In de nieuwe rood/gele tenu's (kleuren van Thomas More) hebben we toen de finale gewonnen. Wat kun je je dan trots voelen.

Foto 1 - vlnr. Cees Jansen, -?-, Frank, -?-, Paul van der Spek Foto 2 - meisje linksboven : Henny Duindam, rechts daarvan met bril Ine Wessels; links achteraan met bril Jacques Stein (niet : Steijn), rechts daarvan met bril Koos Middelburg; links vooraan armen over elkaar Jan van der Kleij; 1e van rechts Dick van der Linden, 2e van rechts Koos Mosterd.
Foto 3 - Conrectoren Scholtes en Teunissen Foto 4 - Van der Wildt
Foto 5 - de Lange en Lourens Foto 6 - Blitz, met Aad van der Ende als scheidsrechter
Foto 7 - Foto 8 -
Dank aan Willem Jan Krijgsman voor de krantenartikelen hierboven.