Marselis


Marselis 1590 - 1800

Gabriel van Marselis
Het deel 1590-1800 van de stamboom Marselis begint met Gabriel Marselis de Oudere die was gehuwd met Anna L'Hermite. Ze woonden, vermoedelijk in grote welstand, in wat nu Belgie is. Om godsdienstige redenen weken zij uit van het katholieke, door Spanje beheerste, deel van de Nederlanden en vestigden zich eerst in Hamburg en later in Amsterdam. De stamboom van Gabriel die hier is weergegeven is vrij bekend en volledig dus verwacht geen onthullingen.

van Marselis-Hartsinck 1756 - heden

een dame van Marselis Hartsinck
Jan van Marselis (1731-1792) en zijn tweede vrouw Maria Rijnbrandina Buteux (1740-1790) hadden twee dochters: Johanna Henrietta (1765-1818) en Maria Petronella (1766-1818) die trouwden met resp. de broers Jan Hartsinck en Pieter Cornelis Hartsinck. Bij Koninklijk Besluit namen zijn en hun kinderen de naam Van Marselis-Hartsinck waaruit de nu nog levende tak van Marselis-Hartsinck voortkomt. Deze stamboom is niet op deze website opgenomen.

Poul Harris

Poul Harris
Mijn waarde vriend Poul Harris! Het was Poul Harris die eind 70'er jaren mijn interesse in de Marselis stamboom in volle glorie deed herleven. Zonder Poul zou de familie geschiedenis onbekend zijn gebleven en zou deze website ook helemaal niet hebben bestaan. Poul Harris was onder meer Nederlands Consul in Aarhus in Denemarken. Aarhus heeft veel herinneringen aan de tijd dat Gabriel, Constantijn en Wilhelm Marselis een grote rol speelden in Denemarken.
Poul's interesse in de familie Marselis werd gestimuleerd toen hij, als consul, werd gevraagd naar het schijnbaar ongebreidelde kapitalisme van de heren Marselis in de 17e eeuw in Denemarken. Poul zou Poul niet geweest zijn als hij dit misverstand niet met verve bestreden zou hebben. Als eerste is hij gaan onderzoeken wie eigenlijk die Constantijn Marselis was die ligt begraven in een praalgraf in de kathedraal (Domkirke) van Aarhus. In het visitor's boek van de Domkrike vond hij de namen van mijn opa Levinus en mijzelf want wij waren daar in 1972 ook geweest. En dus ontving ik een brief van de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, met het verzoek of ik Poul Harris wilde helpen met zijn research. Uiteraard wilde ik dat en zo is ons langdurige en uitermate plezierige contact begonnen. Er is meer te vertellen: hoe we elkaar in Aarhus hebben ontmoet, de ontmoeting met de Gyldencrone familie, de originele adelsdiploma's die Erik Gyldencrone meebracht, de diners bij Poul en zijn geweldige vrouw Carla thuis, de 300-jarige viering van Constantijn's adelstitel, de bezoeken aan Constantinsborg en Wilhelmsborg en veel later toen ik eenmaal was getrouwd en twee kinderen had: het bezoek aan de grafkelder van Constantijn Marselis in Aarhus.
Poul Harris, een man met exceptionele kwaliteiten, onderhoudend, een uitmuntend gastheer, een voorbeeld voor anderen. En nu is hij te zien op Internet! Als hij dit had kunnen zien, hij zou ervan hebben genoten!

Boeken en artikelen over het geslacht Marselis


Er is aardig wat te lezen over de familie Marselis!

Externe links