Marcelis stambomen


De Marcelis stambomen

De volgende stambomen van Marcelis zijn momenteel op deze website beschikbaar, in alfabetische volgorde. Tussen deze stambomen bestaat voor zover ik weet geen relatie. Er is ook een tabel van alle Marcelis stambomen. Ik vestig ook de aandacht op de 262 pagina's tellende uitgave 500 jaar Marcellis/Marcelis van Frans Marcelis. De stamboom die daarin voorkomt heb ik op enkele punten kunnen uitbreiden, o.a. naar Leiden. Op deze website is die stamboom niet opgenomen maar er is over te praten...

Marcelis stambomen in Nederland

Marcelis - Goirle

De stamboom van Marcelis uit Goirle begint met een Peter Marcelis die voor 1670 geboren moet zijn, mogelijk in Goirle. Hij trouwt met een Jacoba. Hun zoon Wouter Pieter Cornelis Marcelis trouwt met Maria Peters van Loon en hun drie kinderen worden rond 1714-1715 in Goirle geboren. Hun nakomelingen leven in Nederland.

Marcelis - Hontenisse, afkomstig uit Turnhout

De stamboom van Marcelis uit Hontenisse begint met Pieter Marcelis, geboren voor 1700 in Turnhout en gehuwd met Petronella van der Stock. Hun zoon Pieter trouwt met Judoca de Rooij en zij vestigen zich in Hontenisse waar hun acht kinderen worden geboren. Hun nakomelingen leven in Nederland.

Marcelis - Rotterdam

De stamboom van Marcelis uit Rotterdam begint met Anthony Marcelis, geboren in Megen in Noord Brabant. Hij trouwt eerst met Sophia Hendrick Rijckers en daarna met Gesina Mulder. Hun kinderen worden in Rotterdam geboren. Nakomelingen leven in Nederland en in Australie.

Marcelis - Sliedrecht

De stamboom van Marcelis uit Sliedrecht begint met een huwelijk in 1706 in Numansdorp. Veruit de meeste van de nakomelingen uit dit huwelijk woonden in Sliedrecht en ook nu wonen daar veel nakomelingen en daarom heet deze stamboom Marselis uit Sliedrecht. Ik ben dank verschuldigd aan Conny Sluimer en Jan Marcelis bij het samenstellen van deze stamboom.

Marcelis - Tholen

De stamboom Marcelis uit Tholen begint met Daniel Marcelis die rond 1737 in Middelburg werd geboren. Zijn nakomelingen worden geboren in Tholen en Middelburg. Ik heb na 1999 geen verdere nakomelingen gevonden zodat deze stamboom als uitgestorven is aangemerkt. In mei 1940 is het Rijksarchief in Middelburg getroffen door een artilleriebombardement waarbij veel archieven waaronder kerkregisters voorgoed verloren zijn gegaan. Uiteraard heeft dat invloed op de volledigheid van de gegevens van voor 1800.

Marcelis - Tilburg

De familie Marcelis uit Tilburg is een echte Noord Brabantse familie. De stamboom is vrij uitgebreid en heeft ook takken naar Vlaanderen. Bij het samenstellen van deze stamboom heb ik veel gebruik gemaakt van gegevens van Theo Marcelis. Enige tijd geleden had iemand anders van deze familie een stamboom op het web geplaatst maar die is nu niet langer te vinden. Van die website van destijds heb ik ook gebruik gemaakt, waarvoor dank.

Marcelis stambomen in Belgie

De familienaam Marcelis komt ook voor in Belgie maar er zijn er zoveel dat het beter is te zeggen dat de naam ook voorkomt in Nederland! Veruit het merendeel van de Belgische stambomen beperkt zich tot het grondgebied van wat nu Belgie heet. Ondanks dat er tot 1831 geen sprake was van een echte grens, is er dus weinig 'grensoverschrijdend verkeer' tussen Belgische en Nederlandse stambomen, met uitzondering van de stamboom Marcelis-Tilburg. Ik heb momenteel 26 Belgische stambomen die (nog) niet aan elkaar zijn gerelateerd. Daarvan heb ik er vooralsnog een op deze website opgenomen: stamboom Marcelis Belgie B4.

Marcelis Belgie B4

De stamboom Marcelis Belgie B4 is een tijdelijke naam, nummer 4 van de 26 Belgische stambomen dus. Hij begint bij Paulus Marcelis die in juni 1681 in Perk wordt geboren. Deze stamboom leeft voort in 2016.

Marcelis - Engeland, met een aftakking naar de USA

In 1975 vond ik een Stanley Marcelis in het telefoonboek van London en we hebben elkaar daarna regelmatig ontmoet. Dat is het aardige van stamboomonderzoek: je ontmoet sympathieke mensen. Zijn stamboom is uitzonderlijk omdat het de enige Joodse stamboom Marcelis is. Maar dat heeft een goede reden. Op 23 december 1811 in Rotterdam neemt Jacob Salomon voor zichzelf, voor zijn zoon Salomon en voor zijn drie dochters bij akte van naamsaanname de naam aan van "Masselies". Dit is een uitvloeisel van de invoering in 1811 van de Burgerlijke Stand waarbij iedereen die nog geen achternaam had verplicht was een achternaam te kiezen en dit officieel te laten vastleggen. In de jaren daarna wordt deze naam in de Burgerlijke Stand steeds vaker geschreven als Marcelis en inmiddels heten alle nakomelingen in Engeland en de USA Marcelis. Er zijn in Nederland geen nakomelingen.

Marcelis in andere landen

In 2016 wonen mensen met de familienaam Marcelis in de volgende andere landen, voor zover ik weet:

Land Naam variant Hoort tot stamboom
Australie Marcelis Marcelis-Limburg
Denemarken Marselis Marselis-2
Duitsland van Marselis Hartsinck Marselis-Hartsinck
Engeland Marcelis Marcelis-Stanley
Frankrijk Marcelis Marcelis-France
USA Marcelis Marcelis-Leiden
USA Marcelis Marcelis-Limburg / Stanley / Tilburg / Belgie-B15 / Leiden
USA Marselis Marselis-2