Thomas More College in Den Haag


Het Thomas More College in de 60'er jaren

Het TMC in 1972 Deze foto is van 1972 en dat kun je zien aan het aantal geparkeerde autos. Helaas kun je het ook zien aan het feit dat het gebouw er uberhaupt nog staat want het is in 2007 afgebroken. Telefoon nummers 070-664340 en 070-666593 werken ook niet meer. En dan te bedenken dat de officiele opening van de nieuwbouw was op 25 oktober 1965, dat is nog maar pas geleden en nu is het alweer weg! Na 32 jaar van drukte en geluid, geuren, vreugde en soms een beetje zenuwen als je je huiswerk niet had gemaakt, kortom, het is weg. Daar hoeven we verder niet sentimenteel over te doen, de herinneringen blijven maar meer dan herinneringen zijn het niet. Het leven is verder gegaan.
Het TMC in 1972 Nog meer historie: daar in de verte staat die Opel Rekord van Meneer den Brinker. Dagelijks werd een van de jongens erop uitgestuurd om een paar pakjes sigaretten voor hem te halen, want leraren mochten in de klas roken en dat deed hij in ruime mate. Ik meen me te herinneren dat de brugklassen in de pauzes het terrein niet mochten verlaten? En dat deed je dan ook niet, regel is regel. Ook in de klas golden regels, je was bijvoorbeeld niet brutaal (!) hoewel iemand in mijn klas weleens 'brutaal' is geweest tegen meneer Kroon, zie 'Wie was wie - staff' want dat was niet mis!
Het TMC in de verte Net als op deze foto, het TMC lijkt zo ver weg. Wat me - terugkijkend - nog het meest verbaast, zijn mijn cijfers. Die waren best aardig maar met die paar bladzijden 'Word Study', een enkele opgave meetkunde, een paar algebra vergelijkingen en een stukje Bordewijk als dagelijks huiswerk moet het toch mogelijk geweest zijn voortdurend negens en tienen te hebben? Waarom had ik die dan niet!? Tijd zat! En dat gold niet alleen voor mij uiteraard. In de studie na het TMC was het eerder 5 boeken per maand. Misschien waren we op het TMC nog te jong of was er teveel plezierige afleiding? Afleiding was er zeker, kijk maar naar de klassefoto's of misschien schrijf je dat als klassenfoto's (meneer Lourens zou dat wel geweten hebben). Maar klasse was het!
Credits voor de foto's: de foto's op deze website zijn afkomstig van veel goede gevers maar die zijn niet altijd zelf de fotograaf geweest. De klassenfoto's zijn vaak, meestal of altijd door Jan Musch gemaakt. Bedankt! Als je een credit wilt bij een specifieke foto, laat het mij even weten.